Kombucha Historia
Kombucha är namnet på både drycken och svampen. Svampen är den verksamma beståndsdelen.
I Japan, Kina och Ryssland har den ansetts under flera tusen år ge hälsa. En lång kombucha-tradition finns i Japan där det var populärt hos kejsarfamiljen och i krigarklassen.
I många hem utefter sidenvägen finns en stor kruka eller annan behållare med denna jästa dryck. Vad man låter kulturen växa i kan variera, men både svart- och grönt thé är vanliga tillsammans med olika typer av sockerarter.
Kombuchans historia
Användning av kombucha finns dokumenterad under 200-talet f.v.t. i Kina. Namnet Kombucha kommer från den traditionella koreanska läkaren Kom-bu som introducerade drycken till den japanska kejsaren Ingyō 414 e.v.t.
Kombucha mötte Ryssland under det Rysk-Japanska kriget 1904–1905.
Kombucha blev mycket populärt i Ryssland och började använad i en lång rad olika drycker. Den västerlandets traditionen av Kombucha har formats både från Asien och Ryssland.